2013. január 23., szerda

MAKETT TERVEZÉS, KIVITELEZÉSA makett tervezése a FORMÁZÁS ÉS MODELLEZÉS, illetve a SZABADTÉR-TÁRGYAK FORMATERVEZÉSE című óráink keretein belül zajlott.

Állatkert szabadtér-építészeti részletterve

A tervem olyan téri szituációt vázol fel, ahol kettő - járószintjében elkülönülő állatkerti sétány fut egymás mellett.
Az eredeti járószintet egy állatkerti főútvonal terepszintje képezi, erről a sétányról fűződik le egy kisebb, süllyesztett terepszintű térrészlet.  Ennek az állatkerti bemutató szituációnak az érdekessége, hogy  többféle magasságból és irányból enged betekintést az állatkerti kifutóra. A látogató dönthet úgy, hogy a főútvonalon maradva, csak fentről pillant rá a bemutatandó állatokra, vagy akár úgy, hogy egy enyhe rámpán keresztül lesétál a süllyesztett terepszintű, keskeny alaprajzi kialakítású térrészre, ahonnan közelebbről, hosszabb ideig szemlélheti az állatokat a támfal mellett kialakított hosszú padon megpihenve. A terv legfontosabb eleme egy a lefűződő térrész felé boruló pergolarendszer.

A tervezés során készített, a makettezést megelőző néhány vázlat: 

A a munka kezdetétől arra törekedtem, hogy minél egyszerűbb szabadtérépítészeti elemet tervezzek. A megvalósítás során azonban kiderült, hogy nem minden egyszerű, ami annak látszik. Amit nagyon könnyű lerajzolni, azt nem feltétlenül könnyű megépíteni... Számomra ez volt a legnagyobb tanulság, amit a feladat során elsajátítottam.

( + Az elkészítés folyamatát előre át kell gondolni, minden részletre kiterjedően, pontosan! A makett elkészítésének megkezdése után nem célszerű változtatnunk a részleteken. Lehetnek olyan részletmegoldások, amelyek kivitelezése egyes előrehaladott fázisokban már szinte lehetetlen, ezért jobb időben átgondolni, hogy mit mikor kell elvégeznünk. A leegyszerűsítő logika, és az anyagban való gondolkozás nagyon fontos!) 

A makett kivitelezése: 

A makettet 1:20-as méretarányban készítettem el.
Felhasznált anyagok: fa ( 5*5 mm; 5*10 mm), karton, drót, gombostű (13 mm), cérna, műanyag fólia, ragasztó

A pergolarendszer érdekességét annak köszönheti, hogy a szerkezet merevségét egy fém huzalrendszer biztosítja, amit a maketten cérnákkal szemléltettem. A pergola gerendái között keresztül kasul futó, a térben dinamikus képet mutató huzalrendszer tartó funkcióján túl, növények befuttatására alkalmas, továbbá kortárs megjelenést kölcsönöz az egész építménynek. A huzalok kaotikus vonalvezetése és burkolatba tervezett dilatációs vonalak jól harmonizálnak (felülnézeti fotó).
A támfal mellett végigfutó szabálytalan formai kialakítású ülőfelület öblösödései, változó irányba tájolt szakaszai a leülni vágyókban az elszeparáltság érzését segíti elő. Így egy időben akár több csoport is használhatja  az ülőalkalmatosságot, anélkül, hogy azt éreznék, hogy közvetlenül egymás mellett kell helyet foglalniuk.
A makett elkészítése nagyon aprólékos munkát igényelt, de mindenképp megérte, hiszen nagyon sokat tanultam belőle, tapasztalataimat későbbi munkáim során remélem kamatoztatni tudom majd. :)

Néhány fotó az elkészült makettről:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése