2013. január 23., szerda

Széll Kálmán Tér Tervpályázat 2012

A Széll Kálmán Tér Rekonstrukciója - Városépítészeti és Építészeti Tervpályázat (2012)

2012 őszén a FŐMTERV MÉRNÖKI TERVEZŐ ZRT. és a Fővárosi Önkormányzat közösen Építészeti Tervpályázatot hirdetett ki az egykori Moszkva Tér rekonstrukciójára.

Dr. Jámbor Imre Tanárúr vetette fel az ötletet, hogy Egyetemünk Kert- és Szabadtértervezési Tanszékének nevén mi is vegyük ki a pályázatot. Az ötlet nyitott szívekre talált, így kezdett el dolgozni közösen a mesterszakos tájépítész hallgatókból és  tanárai karunk néhány tagjából álló csoport a Széll Kálmán tér rekonstrukciós tervén.

A Csoport tagjai:
Dr. Jámbor Imre - egyetemi tanár
Dr. Balogh Péter István - egyetemi docens
Gergely Antal - építész, egyetemi tanársegéd
Dr. Almási Balázs - egyetemi adjunktus
Hutter Dóra - phd hallgató
Baji Hajnalka, Fekete Orsolya, Kerekes Bence, Kétszeri Ádám, Orosz Ádám, Reith Anita, Sipos Andrea, Zsgigmond György - Tájépítész és Kertművész Ma szakos hallgatók 


A munkát a Széll Kálmán tér és környezetének részletes megismerésével, vizsgálatával, a hozzá kapcsolódó gondolatok és érzelmek feltárásával, skiccelésekkel, közös ötletelésekkel kezdtük órakereteken belül (helyszíni fotók, előképek egy korábbi bejegyzésekben). 
Amikor a közös koncepció kezdett körvonalazódni, akkor a hatékony munka érdekében két fős csapatokat alkottunk, melyek egy-egy konzulens oktatóval egészültek ki. Minden csapathoz rendeltünk egy-egy feladatkört (vizsgálat, alaprajz, 3D, építészet), mellyel kapcsolatos tennivalókat az adott csapatok tagjai végezték el.

Andival összefogva képeztük az "alaprajzos" csoportot, és főként Balogh Péter Istvánnal konzultálva láttuk el az alaprajzok elkészítéséhez szükséges teendőket.  
Az első feladatunk az volt, hogy a pályázati kiíráshoz csatolt nem túl rendezett digitális anyagokból (jelenlegi állapot AutoCad helyszínrajza, Közlekedési koncepció, Közmű térkép, tervezési terület lehatárolása pdf. formátumú alaptérképei) egy a valós állapotokat tükröző, jól használható dwg formátumú helyszínrajzot készítsünk. 
- AutoCad fóliák rendszerezése, egyértelmű elnevezése
- A fájl tisztítása, szükségtelen fóliák törlése
- Zárt vonalláncok kialakítása
- A szükséges környezet, és hiányzó elemek megrajzolása, beillesztése 


A meglévő anyagok rendbeszedését követően, megkezdtük a terv új elemeinek megrajzolását. Szigorúan betartottuk, hogy minden a "saját" fóliájára kerüljön és a rajz továbbra is rendezett maradjon. Amikor a főbb alaprajzi vonalak a helyükre kerültek, akkor állítottam be az egyes méretarányokhoz szükséges nézetablakokat, hogy azok helye állandó maradjon. Ez a Photoshop rajzokhoz kimentett pdf-ek miatt volt szükséges, hogy a pdf layerek a ps fájlon belül mindig pontosan illeszkedjenek. 
A pályázathoz a tervünket háromféle méretarányban (1:1000, 1:500, 1:200) kellett prezentálnunk. Úgy döntöttünk, hogy az 1000-es és 500-as alaprajzokat egy photoshop fájl-ban készítjük el, hogy ne kelljen dupla munkát végeznünk. Tehát a teljes tervet 500-as méretarányban nyomtattam AutoCad-ből egy a0-s lapra, és színezést követően az 1000-es tervet kicsinyítettük megfelelő méretűre.

A nézetablakok beállítását követően megkezdtem az egyes fóliák pdf-be való nyomtatását, egyelőre csak azokat, amiket már biztosnak véltünk, majd elkezdtem összeilleszteni a Ps rajzot, és kitölteni a felületeket.
A Photoshop rajz folytatását, ekkor Orsi vállalta, és végül is Ő készítette el a tablókra kerülő végleges  alaprajzokat.
Andival továbbra is az AutoCad rajzokat felügyeltük, hiszen még az utolsó napokban is rengeteg változtatás történt alaprajzok tekintetében. Ha valaki által elkészült egy-egy részlet, az átküldte nekem, majd bemásoltam azokat a törzsfájlba, hogy minden egyben legyen, áttekinthető formában. Ekkor már annyira sok rajz ment át a kezeim között, hogy tényleg nagyon oda kellett figyelnem, hogy nehogy kifelejtsek valamit.
Leadás előtti utolsó napon állítottam be a 200-as méretarányhoz szükséges nézetablakot és rajzoltam meg az ahhoz szükséges részleteket. A 200-as alaprajzokhoz szükséges pdf-ek lementegetése után Twoxi vállalta annak photoshopos színezését. 
Végül sikeresen elkészült minden alaprajzi munkarész, aminek természetes nagyon örültünk! :)


A sok erőfeszítés végül meghozta eredményét, hiszen munkánkat a zsűri az előkelő 7. hellyel jutalmazta.

POSZTEREK:

A PÁLYÁZATI ANYAG KÉPEKBEN:
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése